Skip to main content

HOE

Arbeid uitbesteden
Loods & Walhoeve

Om het arbeidsintensieve werk, vooral in bepaalde periodes, gedaan te krijgen, werken we samen met De Loods en De Walhoeve Zo bieden we jongeren een zinvolle tijdsbesteding aan. In die plekken kunnen ze dan groeten en fruit eten van 't Steejland. De interesse is wederzijds.

Het vierkante meter procédé
Hoe telen we de groenten?

De groeten telen we op basis van het vierkante meter procédé. Dit is niet noodzakelijk de wijze met het meeste opbrengst, maar volgens ons de efficiëntste voor een collectief oogstmodel. Slechts enkele soorten als aardappelen, aarbeien, worden nog in traditionele bedden gekweekt.

Digitaliseren van de oogst

Zo'n bakken zijn vlot te nummeren. Via een website/ app zie je op een kaartje dat de tomaten in rij 5 hokje D3 klaar zijn om te plukken. Ook pushberichten via mail, sociale media of sms zijn mogelijk. Zo hou je de oogstaandeelhouders ook constant wakker en vergeten ze niet te oogsten.

Hoeveel groenten brengt zo'n bak op?

Uit studies en praktijkvoorbeelden blijkt dat we best kiezen voor bakken van 1m20 breed. 8 bakken van 1m20x1m20 bezorgen één familie van vier een teeltseizoen (eind april - begin oktober) lang groentenplezier. Bij ons staan de bakken niet apart maar in rijen, anders verliezen we te veel plaats. We kunnen toch nog gemakklijk aan ieder vak (40cmx40xm) op die manier.

Tussentijds berekeningetje

Als je een paadje rekent dat tussen de bakken 80cm is, dan heb je voor een familie van vier een rijtje nodig van (8x1m20+80cm) op (1m20op80cm) of 10,40m op 2m = 20,80m² nodig, paadjes inbegrepen voor een familieabonnement.

Duurzaam materiaal

De verhoogde vakken zijn meestal 8cm of 1 palletplank hoog.Pallethout is niet bewerkt, maar blijft 5 tot 6 jaar stevig genoeg als rand omdat het is verhit om niet te rotten.

Dit duurzaam materiaal recuperern we bij Poperingse bedrijven als Debacker Pallets, Drafab en Drafab green.

Samenwerking met WZC Huize Proventier en de lokale technische school VTI zorgt voor verhoogde (8 planken of 96cm hoog) vierkante meter bakken waardoor senioren en andersvaliden ook kunnnen tuinieren/ oogsten.

Dichter geplant, kleiner geoogst

Het telen in zo'n bak brengt mee dat je alles wat dichter zet en de groenten kleiner oogst. Voor dit project is dit een meerwaarde. Zo kun je je plukportie beter afstemmen is er gerichter geplukt per oogstbeurt. Ook zijn meerdere groentjes smakelijker als ze iets eerder geoogst.

Niet sproeien, niet kunstbemesten

Doordat de groenten ook in beperkte aantallen bij elkaar staan, is er quasi geen last van algemene plagen. Combinatieteelst zorgt er voor dat er weinig tot niet moet gemest of gesproeid met om het even welke 'icide'.

De oogster doet enkel het eetbare deel mee en gooit zoveel mogelijk bv. lof van de wortel op de composthoop. Dit is de belangrijkste voedingsbron voor het klaarmaken van de bakken het jaar daarna.

Bweukes, wieden!

De toegepaste mulchtechniek  met gras en lof zorgt ervoor dat het onkruid weinig kans maakt om te ontkiemen. Bijkomend voordeel van deze techniek is dat er tot de helft minder moet bewaterd. Samen met een goed gerichte aanplant van de hagen als windvang en bomen als zonwering kan dit nog meer water en tijd besparen omdat de bedden dan langer vochtig blijven.